İçeriğe geç

Şadırvan Modelleri

Şadırvanlar günümüzde yaygın kullanımda olan yapılar arasındadır. Etrafı musluklarla çevrili olan ve ortasında genellikle bir fıskiye bulunan havuz veya çeşme çeşidine şadırvan denir. Yaygın olarak abdest almak için kullanılan bu mimari yapılar iç ve dış mekanlarda kullanılırlar. Eski zamanlardan beri su ve abdest alma ihtiyacını gidermeli farklı modellerinin oluşmasını sağlamıştır.

Şadırvan Modelleri Neler?
İslamiyet’in ilk yıllarından beri kullanılmakta olan şadırvanlar kubbeli olarak tasarlanan mimari yapılardır. Bu yapılar sahip oldukları duvarların şekilleri nedeniyle farklı modellere ayrılmışlardır.

Günümüzde tercih edilen şadırvan modelleri şunlardır;
• Dikdörtgen şadırvanlar
• Altıgen şadırvanlar
• Sekizgen şadırvanlar
• Çokgen şadırvanlar
Bu modellerde tasarlanan şadırvanlarda su haznesi, oturma bölümü, musluk, saçak, kubbe ve revak gibi bölümler vardır. Bu bölümler modele göre şadırvanda bulunur ya da bulunmaz.

Hemen Ara: 0(532) 174 73 83

Sadirvan-Modelleri-3

Kavaklı Mahmut Efendi Cami

Sadirvan-Modelleri (13)

Dr. Tevfik Başarı Cami

Sadirvan-Modelleri (1)

Güngören Merkez Cami


Esenler Uhud Cami

Sadirvan-Modelleri-5

Bağcılar Cami

Sadirvan-Modelleri (6)

Şifalı Su Cami

Sadirvan-Modelleri (7)

Güngören Yeşil Cami

Sadirvan-Modelleri (8)

Beylikdüzü Ebubekir Cami

Sadirvan-Modelleri-9

Murat Başarı Cami

Sadirvan-Modelleri-10

Özel Yapım Şadırvan

Sadirvan-Modelleri (11)

Habibler Merkez Cami

Sadirvan-Modelleri (12)

Kayıkçıoğlu Hacı Salih Cami


Kazımpaşa Merkez Cami


Gaziosmanpaşa Cami


Hendek Sanayi Cami

Fiyat Teklifi Al: 0(532) 174 73 83

Dörtgen Şadırvanlar

Dörtgen şadırvanlar, dörtgen planlı olarak tasarlanan yapılardır. Bu yapıların sütunları dört ayaklı olarak hazırlanır ve yapı bu sütun üzerine oturtulur. Ayrıca şadırvanların duvarlarında kullanılan mermerlerin de dörtgen şekillerinde olduğu görülür.

Altıgen Şadırvanlar

Altıgen planla hazırlanan şadırvan modelleri altıgen şadırvan olarak isimlendirilirler. Yapının her kenarında çeşme ve abdest alırken kullanılacak oturaklar bulunur. Ayrıca yapı altıgen olan sütunun üzerine yerden yükseltilerek oturtulur. Bu şadırvanların su bölümü de altıgen olarak tasarlanır.

Sekizgen Şadırvanlar

Sekizgen şadırvanlar sekizgen planlı olarak tasarlanarak sütun üzerine yerleştirilirler. Yapının tüm kenarlarında çeşme ve oturma bölümü yer alır. Bu sayede kişilerin abdest almaları kolaylaşır. Bunun dışında sekizgen şadırvanlar yaygın olarak kubbeli şekilde tasarlanırlar. Bu kubbelerin üretim malzemeleri ise çelik veya alüminyum olur. Sekizgen şadırvanları diğer modellerden ayıran en önemli özellik ise günümüzde en çok tercih edilen şadırvan modeli olmalarıdır.

Çokgen Şadırvanlar

Şadırvan modellerinden biri de çokgen şadırvanlardır. İstenen formda hazırlanabilen bu modellerin tercih edilirliği diğer modellerden azdır. İstenen çokgen türünde hazırlanan şadırvanın oturma ve çeşme bölümleri de o çokgene uygun şekilde tasarlanır.

Üretim Malzemesine Göre Şadırvan Çeşitleri

Şadırvanlar planları dışında üretim malzemelerine göre de çeşitlere ayrılırlar. Şadırvanların üretimi için tercih edilen malzemeler ise şunlardır; ahşap, mermer, metal ve taştır. Üretim malzemesi olarak en fazla tercih edilen malzeme ise mermerdir. Kubbeli olarak tasarlanan şadırvanlarda kullanılan malzemeler ise genellikle bakır, çelik ve alüminyumdur.

Osmanlıda En Çok Kullanılan Şadırvan Modeli

Şadırvanlar Osmanlı döneminde yaygın görülen mimari yapılar arasında bulunur. Osmanlı zamanında yapılan şadırvanlar genellikle sade yapılı olarak tasarlanmıştır. Ancak her bir yapının sanat eseri özelliği de vardır. Osmanlı zamanında en çok tercih edilen şadırvan modeli ise sekizgen şadırvandır. Sekizgen şadırvan yapısının ilk örneği ise İstanbul Fatih Camisi’nde bulunan şadırvandır.

Osmanlı zamanında baldaken tarzında şadırvanlar da inşa edilmiştir. Bu şadırvanların en önemli özellikleri yan tarafları dışarıya doğru açık ve üst tarafları kapalı olmalarıdır. Ayrıca bu yapıların havuz bölümü de örtülü şekilde tasarlanmıştır. Baldaken tarzındaki şadırvanların en iyi örnek Harran Ulu Cami’deki şadırvandır.

Şadırvan Modellerinin Kullanıldığı Alanlar

Şadırvan modellerin en çok kullanıldığı alan camilerdir. Camilerin avlularında ve içinde bulunurlar. Camiler dışında şadırvan modellerine medrese, han, meydan, mescit ve kervansaray gibi yapılarda rastlanır. Bu yapılarda genellikle abdest ihtiyacının karşılanması sağlanır. Şadırvan Ustası

Bir şadırvan… ki ses verir, ses alır Ve suyundan melekler, aptes alır

Arif Nihat Asya